Gå til hovedinnhold
Start/Tilskuddsordninger/Drifts- og prosjekttilskudd til tiltak mot vold og overgrep

Drifts- og prosjekttilskudd til tiltak mot vold og overgrep

Tilskuddsordningen skal bidra til at Regjeringen når målene i handlingsplanene mot vold og overgrep. Målet med tilskuddsordningen er å bidra til å forebygge vold og overgrep i nære relasjoner, og å styrke mestringsevnen og livskvaliteten til barn og unge som er eller har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep.

Sist oppdatert

Tilskuddsordningen er videreført til nytt budsjettår.

Hvis du har spørsmål om tilskuddsordningen, ta direkte kontakt med tilskuddsforvalteren Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Søknadsfrist (2021)

Type tilskudd

Prosjektmidler og Driftsmidler

Finansiering

Statsbudsjettet kap. 840, post 70

Mål og målgruppe for tilskuddsordningen

Målet med tilskuddsordningen er å bidra til å forebygge vold og overgrep i nære relasjoner, og å styrke mestringsevnen og livskvaliteten til barn og unge som er eller har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep.

Målgruppen for ordningen er de som står i fare for, er eller har vært utsatt for, eller selv har utøvd vold og/eller seksuelle overgrep i nære relasjoner. Sekundær målgruppe er opinionen (påvirkningsarbeid) og fagfeltet/hjelpeapparatet (kompetanse- og metodeoppbygging og -deling).

Hvem kan motta tilskudd

  • Organisasjoner og andre aktører som er registrert i Enhetsregisteret kan søke om prosjekttilskudd. Det gis ikke tilskudd til privatpersoner og virksomheter som er drevet på forretningsmessig basis. Organisasjonen må være ideell og/eller frivillig, og ha et tydelig sosialt formål. Den kan ikke ta ut utbytte. Et eventuelt overskudd i organisasjonen kan bare benyttes til det sosiale formålet. Organisasjoner som er aksjeselskaper eller enkeltpersonforetak må legge ved dokumentasjon som viser at de oppfyller disse vilkårene.
  • Kun organisasjoner som ved sine vedtekter, mål og planer kan dokumentere at formålet med ordningen er deres kjernevirksomhet, kan søke om driftstilskudd. Organisasjonen må i tillegg ha et landsomfattende nedslagsfelt, og bør som et minimum ha fast stedlig aktivitet i 5 fylker.
  • Forutsatt særskilt bevilgning kan krisesentre søke om midler til å videreutvikle tilbudet til særlig utsatte grupper, som voldsutsatte med problematikk knyttet til rus, alvorlige psykiske lidelser eller funksjonsnedsettelse og til utvikling/tilrettelegging av krisesentertilbudet til den samiske befolkningen. Søknaden må være forankret i kommunen. Eventuelle søknader som gjelder andre tiltak på krisesentrene, som tiltak for beboere eller tidligere beboere, må settes frem av frivillig organisasjon.

Hva kan tilskuddet brukes til

Organisasjoner som ved sine vedtekter, mål og planer kan dokumentere at formålet med ordningen er deres kjernevirksomhet, kan søke om driftstilskudd. Organisasjonen må dessuten ha et landsomfattende nedslagsfelt, og bør som et minimum ha fast stedlig aktivitet i 5 fylker.

Disse og andre organisasjoner (se punkt 2 i regelverket) kan søkes om tilskudd til prosjekter.

Prioriteringer, prosjekter:

  • Prosjekter som er i tråd med målene i Opptrappingsplanen mot vold og overgrep (2017-2021).
  • Prosjekter/organisasjoner som er egnet til å skape økt forståelse, oppmerksomhet, debatt og holdningsendringer om vold og konsekvenser av vold.
  • Prosjekter/organisasjoner basert på et kunnskapsgrunnlag som styrker sannsynligheten for økt mestringsevne og livskvalitet for barn og unge som er eller har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep.
  • Prosjekter/organisasjoner som har en god strategi for å nå utsatte grupper og grupper det kan være vanskelig å nå ut til, som minoriteter, herunder nasjonale minoriteter.
  • Prosjekter/organisasjoner som bidrar til metodeutvikling, kunnskapsformidling og kompetanseheving, og som inneholder en god strategi for å formidle kunnskap og erfaringer til relevante miljøer (inklusive behandlingsenheter og hjelpeapparatet).
  • Prosjekter/organisasjoner som bidrar til å etablere nettverk og formaliserte samarbeidsrelasjoner mellom mottakerne av tilskudd, det lokale hjelpeapparat og/eller andre miljøer.
  • Tiltak som gjelder familievold, vold mellom personer som kjenner hverandre og står hverandre nær, eller hvor det eksisterer et tillits- eller avhengighetsforhold vil bli prioritert.

Viktige søknadskriterier

  • Prosjekttilskudd må skille seg klart ut som en egen satsing og ha begrenset varighet.
  • Det vil være en styrke for søknaden om tiltakene gjennomføres som samarbeidsprosjekt.

Andre tildelingskriterier

Tiltak som ikke vil bli prioriterte:

  • Tiltak som i hovedsak hører inn under andre politikkområder og/eller omfattes av andre tilskuddsordninger. 
  •  Velferdstiltak.
  • Tiltak som erstatter ordinære behandlingstilbud til barn og familier i målgruppen.
  • Driftsformål eller oppgaver og tiltak som naturlig inngår i organisasjonens interne og eksterne kjernevirksomhet jf. vedtekter, formål og aktivitetsplaner.

Rapporteringskrav

Rapportering vil skje i søknadsportalen.

Dere skal rapportere om hvordan tilskuddet har blitt benyttet, måloppnåelse og eventuelle avvik fra opprinnelig plan. Regnskapet skal kontrolleres og dere skal legge ved en uttalelse fra revisor. Les mer om krav til rapportering her.

Tildelinger

Tildelingene må ses i sammenheng med beskrivelsen av ordningen samme år. Les mer om hvordan data vises og brukes på tilskudd.no.

Tilgjengelige midler

Ikke oppgitt

Omsøkt

54 922 033 kr

Tildelt

13 102 008 kr

Innvilget

23,9 %
10 574 036 kr

Tildelt andre

2 527 972 kr

Søkere

58

Mottakere

15

Søknader

90

Tildelinger

16

Mottakere og søkere

Per side:

Årsoversikt

Tildelt

Fant du det du lette etter?