Gå til hovedinnhold
Start/Tilskuddsordninger/Kompetansepluss Frivillighet 2025

Kompetansepluss Frivillighet 2025

I Kompetansepluss frivillighet kan du søke om tilskudd til kurs i grunnleggende lese-/skrive-, regne-, muntlige og digitale ferdigheter, eller opplæring i norsk og/eller samisk for voksne, primært med lav formell utdanning.

Sist oppdatert

Hvis du har spørsmål om tilskuddsordningen, ta direkte kontakt med tilskuddsforvalteren Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

Søknadsfrist

Type tilskudd

Prosjektmidler

Finansiering

Statsbudsjettet kap. 257, post 70

Mål og målgruppe for tilskuddsordningen

Målet med ordningen er at flere kan ta del i opplæring og utdanning og gjennom dette få styrket sine muligheter for å delta i arbeids- og samfunnsliv. Kompetansepluss frivillighet skal gi voksne mulighet for å styrke sine grunnleggende lese-, skrive-, regne- og norskferdigheter samt muntlige og digitale ferdigheter.

Deltakerne skal primært være voksne med lav formell utdanning, som trenger å styrke sine grunnleggende ferdigheter eller kunnskaper i norsk og/eller samisk.

Hvem kan motta tilskudd

Frivillige organisasjoner kan søke om tilskudd fra Kompetansepluss frivillighet. Søker må være registrert i Frivillighetsregisteret (se krav til registrering i kvalifikasjonskriteriene).

En søknad kan utformes i samarbeid med en opplæringstilbyder, som da er samarbeidspartner i søknaden.

Alternativt kan søkerorganisasjonen selv fungere som tilbyder. Hvis søkerorganisasjonen selv er tilbyder, trenger den ikke søke med samarbeidspartnere. Det er den virksomheten som står som søker som er ansvarlig for å motta og forvalte tilskuddet, holde kontakt med HK-dir underveis i prosjektet, og å rapportere når opplæringen er avsluttet.

Hva kan tilskuddet brukes til

Tilskuddet er basert på antall timer à 60 minutt oppgitt i søknaden, multiplisert med en timesats på kr 1 500. Tilskuddet skal dekke alle kostnader i forbindelse med opplæringen, slik som kartlegging av deltakere ved kursstart, forberedelser, undervisning inkludert før- og etterarbeid, motivasjonsarbeid, møter mellom opplæringstilbyder og opplæringsmottaker, utarbeidelse av materiell, faglig oppfølging av deltakere og evaluering.

Tilskuddet skal ikke dekke:

  • opplæring som mottar annen offentlig finansiering, for eksempel tiltak gjennom Nav
  • fagopplæring
  • opplæring organisert som selvstudium
  • anskaffelser som for eksempel teknisk utstyr

Andre tildelingskriterier

Her finner du Kvalifikasjonskriteriene 

Her finner du Prioriteringskriteriene 

Rapporteringskrav

Kurs skal være avsluttet slik at tilskuddsmottaker har tid til å lage sluttrapport innen 1. oktober 2026.

Eventuelle endringer underveis i prosjektet skal skje i dialog med HK-dir.

De som mottar tilskudd, må registrere deltakere ved oppstart av kurs og rapportere om økonomi og gjennomføring ved avslutning av prosjektet. Tilbyder av opplæringen har ansvar for å føre frammøtelister. Vi anbefaler at dere bruker HK-dirs mal for registrering av frammøte. Hvis dere velger å benytte egen mal, må frammøtelisten omfatte definerte punkter fra HK-dir sin mal. Frammøtelisten skal sannsynliggjøre antall deltakere og gruppestørrelse, faktisk gjennomførte timer med opplæring, o.a. vilkår for kompetansepluss-ordningen. 

Hvordan søke

Bruk elektronisk skjema på vår nettside (kommer snart)

Tildelinger

Tildelingene må ses i sammenheng med beskrivelsen av ordningen samme år

Les mer om hvordan data vises og brukes på tilskudd.no

Tilgjengelige midler

15 000 000 kr

Omsøkt

20 610 000 kr

Tildelt

14 895 000 kr

Innvilget

72,3 %

Søkere

42

Mottakere

42

Søknader

49

Tildelinger

49
14 295 000 kr

Tildelt andre

600 000 kr

Mottakere og søkere

Per side:

Fant du det du lette etter?