Gå til hovedinnhold
Start/Tilskuddsordninger/Nasjonale turiststier

Nasjonale turiststier

Tilskuddsordningen skal bidra til å ivareta opplevelses- og naturverdier på stier med stor attraksjonskraft og svært høye besøkstall, der internasjonale turister utgjør en stor andel

Sist oppdatert

Hvis du har spørsmål om tilskuddsordningen, ta direkte kontakt med tilskuddsforvalteren Miljødirektoratet

Søknadsfrist

Type tilskudd

Prosjektmidler

Tilskuddsforvalter

Finansiering

Statsbudsjettet kap. 1420, post 78

Mål og målgruppe for tilskuddsordningen

Formålet med tilskuddsordningen

Tilskuddsordningen skal bidra til å ta vare på opplevelses- og naturverdiene, bidra til godt og forebyggende beredskapsarbeid og bred lokal verdiskaping, samt god håndtering av store mengder besøkende gjennom en helhetlig og god besøksforvaltning. Tilskuddsordningen skal også medvirke til å håndtere og forebygge utfordringer knyttet til svært høye besøkstall som slitasje, søppel, beredskap, samt behov for informasjon.

Nasjonale turiststier skal gjennom kvalitet i alle ledd også bidra til å ivareta attraksjonsverdien til stiene og turmålet. Noe er kortsiktige strakstiltak, men det krever også langsiktig planlegging. 

Helhetlig og langsiktig planlegging og grundige vurderinger er viktig for å gjøre gode valg, og på den måten sikre at rett tiltak gjennomføres på rett sted til rett tid. Besøksforvaltning er et nyttig verktøy i så måte. Det er et ønske om at arbeid med besøksforvaltning legges til grunn for tiltakene det søkes midler til, særlig tiltak av en viss størrelse.

Målgruppe

De som kan søke på tilskuddsordningen er destinasjonsselskap, kommuner, fylkeskommuner, kommunale- eller interkommunale foretak, stiftelser, frivillige organisasjoner, nasjonalpark- og verneområdestyrer og regionråd. 

Tildelingen skjer etter en helhetsvurdering av søkers behov og formålet med tilskuddsordningen. 


Hvem kan motta tilskudd

Destinasjonsselskap, kommuner, fylkeskommuner, kommunale- eller interkommunale foretak, stiftelser, frivillige organisasjoner, nasjonalpark- og verneområdestyrer og regionråd. 

Hva kan tilskuddet brukes til

Bare stier der nåværende situasjon og framtidige planer i stien sitt nærområde tar hensyn til naturmangfold, friluftsliv, sikkerhet og landskapskvaliteter kan få støtte. 

Tiltak som kan få støtte:

prosjektledelse og planlegging knyttet til besøksforvaltning, herunder sårbarhetsanalyse, brukerundersøkelse, ROS-analyse mm.

tilrettelegging og merking av sti, sikringsbuer og andre beredskapstiltak 

tilrettelegging av adkomstsoner 

toalett- og sanitæranlegg 

søppelhåndtering

informasjonstiltak, herunder også naturveiledning, fjellvakttjeneste, stipatruljer og vertskap ved for eksempel stiens startområde. 

Ordninga skal ikke legge til rette for mer utbygging og tiltak enn det som er nødvendig. Alle tiltak skal være innenfor rammene av allemannsretten og norsk friluftslivstradisjon. Eventuelle bygge- og anleggstiltak skal være tilpassa landskapet, ha minst mulig omfang, være minst mulig synlig og ta hensyn til området sine natur- og opplevelseskvaliteter. 

Fysiske tiltak som får tilskudd, skal være åpne for allmennheten. Det gis ikke tilskudd til drift.

Andre tildelingskriterier

Det er utarbeidet en autorisasjonsordning, der et begrenset antall stier kan bli autorisert som Nasjonal turiststi. Disse stiene vil bli prioritert ved tildeling av midler fra tilskuddsordningen. 

I tildeling av tilskudd vil det bli lagt stor vekt på at ordninga ikke skal legge til rette for mer utbygging og flere tiltak enn det som er nødvendig. Alle tiltak skal være innenfor rammene av allemannsretten og norsk friluftslivstradisjon. Alle bygge- og anleggstiltak skal være tilpassa landskapet, ha minst mulig omfang, være minst mulig synlige og ta hensyn til området sine natur- og opplevelseskvaliteter. 

Tiltakene skal være konkrete og gjennomførbare i inneværende år. I arbeidet med besøksforvaltning skal samarbeidsrelasjonene mellom reiseliv, frivillige, kommune, forvaltning m.m. synliggjøres. 

Rapporteringskrav

Rapportering gjøres i Elektronisk søknadssenter

Hvordan søke

Ber om at det innledningsvis i søknaden oppsummeres punktvis kort om følgende; samarbeidspartnere, organisering av prosjektet og om hvordan det arbeides med besøksforvaltning i tilknytning til stien. I tillegg ønsker vi en 1-2 siders prosjektbeskrivelse, samt ei tiltaksliste med konkrete tiltak som skal gjennomføres i 2024. Prosjektbeskrivelsen skal omfatte estimerte kostnader knyttet til tiltakene som skal gjennomføres i 2024. 


Det gis bare tilskudd til søkere som bidrar med minst 25 prosent egeninnsats (økonomiske bidrag eller arbeidsinnsats som kan dokumenteres). Det forventes at søker gjør grundige vurderinger knyttet til tiltakenes innvirkning på naturverdiene i området. Tiltakene skal stedfestes i kart, og søknaden skal inneholde søkers vurdering av hvordan tiltakene vil påvirke naturverdiene, jf. naturmangfoldloven

Tildelinger

Alle tildelinger for 2024 er ikke publisert.

Tildelingene må ses i sammenheng med beskrivelsen av ordningen samme år

Les mer om hvordan data vises og brukes på tilskudd.no

Tilgjengelige midler

13 500 000 kr

Omsøkt

16 589 650 kr

Tildelt

12 287 000 kr

Innvilget

74,1 %

Søkere

16

Mottakere

16

Søknader

22

Tildelinger

22
5 507 000 kr

Tildelt andre

6 780 000 kr

Mottakere og søkere

Per side:

Fant du det du lette etter?