Frivillig informasjons- og kontaktskapende arbeid
Sist oppdatert
Om tilskuddsordningen
Statsbudsjettet kap. 760, post 70
Målet er å fremme og styrke frivillige organisasjoners og stiftelsers landsdekkende informasjons- og kontaktskapende arbeid.
Målgrupper er pasienter, pårørende, brukere eller medlemmer som kan nyte godt av arbeidet organisasjonene/stiftelsene driver.
Kriterier for måloppnåelse for ordningen som helhet
Med utgangspunkt i overordnet mål for tilskuddsordningen skal Helsedirektoratet rapportere tilbake til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), som igjen skal rapportere til Stortinget om resultater og effekt som er oppnådd.
De tiltakene som det innvilges tilskudd til skal bidra til å nå målet for ordningen. Helsedirektoratets vurdering av resultater og effekt baseres på en skjønnsmessig vurdering av tilskuddsmottakernes rapportering (se regelverkets punkt 7).
Resultater og effekt vurderes etter følgende kriterier, disse fungerer som indikatorer for ordningens samlede måloppnåelse:
- Kvalitativ vurdering av det samlede informasjons- og kontaktskapende arbeidet og hvordan tiltakene bidrar til måloppnåelse for ordningen
- Vurdering av tiltakenes nedslagsfelt, omfang og etterspørsel.
- Resultater fra eventuelle brukerundersøkelser og evalueringer
Frivillige og ideelle organisasjoner.
Tillegg og presiseringer:
Søker må ha en ideell målsetting og driftsform (ikke kommersiell) og være registrert i frivillighetsregisteret på søknadstidspunktet.
Se andre tildelingskriterier
Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det kan innvilges tilskudd til:
Midlene skal brukes til landsdekkende informasjons- og opplysningsvirksomhet og kontaktskapende arbeid på helse- og omsorgsfeltet. Det kan søkes om prosjekt- eller driftstilskudd.
Prosjekttilskudd
Det kan innvilges prosjekttilskudd til enkelttiltak, dette er f.eks. tiltak som skjer over en begrenset tidsperiode som samlinger, eller å utforme nytt informasjonsmateriell. Prosjekttilskudd innvilges for ett år av gangen og kan innvilges i opptil fem år etter hverandre. Prosjekter som er inne i et løp (opptil fem år) vil bli prioritert innenfor perioden. Det kan kun søkes om tilskudd til ett prosjekt per søknad.
Driftstilskudd
Det kan innvilges driftstilskudd til drift av etablerte og velfungerende tiltak på helse- og omsorgsfeltet i ett eller tre år. Dette er tiltak som løper gjennom året og som er en del av organisasjonens stabile og forutsigbare tilbud til målgruppen, f.eks. besøkstjenester eller rådgivningstjenester. Det kan ikke søkes om tilskudd til generell/ordinær drift av hele organisasjonen. Det kan kun søkes om driftstilskudd til ett tiltak per søknad.
Presiseringer for driftstilskudd:
Tiltak som mottar driftstilskudd over andre statlige tilskuddsordninger, vil ikke bli prioritert for driftstilskudd til samme del av driften fra denne ordningen. Det skal opplyses om eventuell annen finansiering i søknaden.
Med forbehold om årlige bevilgninger over statsbudsjettet, kan driftstilskudd over denne tilskuddsordningen innvilges for tre år. Dersom det søkes om tilskudd for tre år, vil det i søknadsskjemaet kreves en beskrivelse av tiltaket/aktivitetene for hele perioden det søkes om. Denne beskrivelsen må inneholde aktivitetsplan og budsjett for alle år.
Dersom det innvilges tilskudd for tre år, må tilskuddsmottaker sende en forenklet søknad hvert år for å videreføre tilskuddet. Det er en forutsetning for videre innvilgelse at måloppnåelsen er tilfredsstillende og vilkårene for tilskuddet ellers er oppfylt.
Helsedirektoratet vil sette av en andel av tilskuddsordningens bevilgning til treårige tiltak. Andelen vil være basert på tilskuddordningens utforming, bevilgning og søkermasse. Det er et mål at det skal være tilgjengelige midler på tilskuddsordningen for nye søkere hvert år. Mer informasjon vil være tilgjengelig i utlysningen.
Dersom tilskuddsordningens bevilgning reduseres, kan alle tiltak som har fått innvilget tilskudd for tre år bli redusert tilsvarende.
Tiltak som har fått innvilget tilskudd for tre år vil bli prioritert innenfor perioden. Etter tre år må det søkes på nytt dersom tiltaket ønskes videreført.
Tillegg og presiseringer:
For søknader som ellers er vurdert til å ha samme forventede måloppnåelse ut fra vurderingskriteriene kan Helsedirektoratet prioritere:
- tiltak rettet mot sykdommer, tilstander, diagnoser og helseutfordringer hvor vi kun mottar én søknad innenfor tematikken.
- tiltak rettet mot personer med nevrologiske skader og sykdommer kan prioriteres.
- tiltak som vektlegger tilrettelegging for personer med kognitive eller fysiske funksjonsnedsettelser eller språkbarrierer.
Vurderingskriterier:
Helsedirektoratet fatter vedtak om innvilgelse av tilskudd etter en helhetlig, skjønnsmessig vurdering sett opp mot tilskuddsordningens mål og prioriteringer. Søknadene vurderes ut fra tiltakets bidrag basert på tildelingskriteriene beskrevet i tabellen under. Vektingen av de enkelte kriteriene i tabellen under er veiledende. Der det søkes om videreføring vil tidligere måloppnåelse for tiltaket også vektlegges i vurderingen av søknaden.
Tiltak 50 %
- Sammenheng mellom tiltakets mål og mål for tilskuddsordningenI hvilken grad vil tiltaket bidra til måloppnåelse for ordningen?
- Involvering av målgruppenhvilken grad er målgruppen involvert i å utforme tiltaket?
- Behov i målgruppenI hvilken grad gjør søknaden rede for behovet for og bakgrunnen for tilbudet?
- Nedslagsfelt og omfangI hvilken grad dekker tiltaket et tilstrekkelig geografisk nedslagsfelt eller omfang av målgruppen?
- Tilgjengeliggjøring og tilpasning for målgruppenI hvilken grad er tiltaket tilpasset målgruppens behov slik at de best mulig kan nyttiggjøre seg tilbudet?
- Synliggjøring av tiltaketI hvilken grad har søker planer for å synliggjøre tiltaket for målgruppen
- RisikovurderingI hvilken grad gjøres det rede for risikofaktorer som kan påvirke måloppnåelsen for tiltaket?
Søknad 30 %
- GjennomføringI hvilken grad gir søknaden en god og realistisk beskrivelse av hvordan tilbudet skal gjennomføres og følges opp?
- Planlagte aktiviteter og tidsplanI hvilken grad henger de planlagte aktiviteter sammen med tiltakets mål?
- Plan for evaluering av måloppnåelseI hvilken grad fremgår det av søknaden hvordan tiltaket skal evalueres?
- Erfaring og kompetanseI hvilken grad viser søknaden tilstrekkelig erfaring og kompetanse innenfor tematikken de skal arbeide med?
- Risiko og kontrolltiltakI hvilken grad gjør søkeren rede for risiko ved tiltaket, og hvilke eksterne og interne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse?
Budsjett 20 %
- Klart og presist budsjettI hvilken grad gir tiltakets budsjett en klar og presis oversikt over de ulike planlagte utgifter og inntekter?
- Sammenheng mellom søknadsbeløp og planlagte aktiviteterI hvilken grad henger budsjettet sammen med tiltakets aktiviteter?
Rapporteringsfrist er 01.04 året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 året tilskuddet ble tildelt for.
Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomført tiltak og hvordan eller i hvilken grad tiltaket har bidratt til å nå målene for tilskuddsordningen (se regelverkets punkt 1 og 2).
Rapporteringen skal spesifikt inneholde:
- Hvordan tiltaket har bidratt til å oppfylle målet for tilskuddsordningen
- Hvordan gjennomføringen har vært i forhold til mål og fremdriftsplan beskrevet i søknaden
- Beskrivelse av gjennomførte aktiviteter
- Hvordan målgruppen har medvirket i tiltakets utvikling og gjennomføring
- Hvor mange i målgruppen har nytt godt av tiltaket
- Hvilket nedslagsfelt og omfang har tiltaket hatt
- Hvordan har tiltaket blitt synliggjort/spredt til målgruppen
- Redegjørelse for eventuelle samarbeid
- Resultater av eventuelle brukerundersøkelser og evalueringer
Rapporteringen skal beskrive status og oppnådde resultater og effekt av tiltaket sammenlignet med beskrivelsen i tilskuddsmottakerens søknad. Er det avvik mellom forventet og oppnådde resultater og effekt skal dette belyses.
Helsedirektoratet vil sammenligne informasjonen i tilskuddsmottakerens rapportering med informasjonen i tilskuddsmottakerens søknad når vi vurderer om tiltaket har oppnådd målene. Dette vil også bli vurdert opp mot kriteriene (indikatorene) som er beskrevet i regelverkets punkt 2.
- Regnskap: Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker som viser bruken av tilskuddsmidlene skal kunne sammenlignes. Nærmere informasjon om regnskapsrapportering blir spesifisert i tilskuddsbrevet.
- Revisorattestasjon: Der det innvilges tilskudd på 200 000 kroner eller mer, stiller Helsedirektoratet krav om revisorbekreftelse av regnskapet. Mer informasjon om revisorkontroll og attestasjon vil bli gitt i tilskuddsbrevet.
- Avtalte kontrollhandlinger: Ikke relevant for denne tilskuddsordningen
- Søkerens mål med tilskuddet
- Beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (oppstillingen skal kunne sammenliknes med regnskapet dersom regnskap kreves)
- Delfinansiering eller tilskudd fra andre instanser
- Egenfinansiering
- Søkerens vurdering av risiko ved tiltaket
- Redegjørelse for interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse for tiltaket
Søknaden skal undertegnes av styreleder eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer:
Søknaden skal inneholde en beskrivelse av planlagt tiltak og aktiviteter og hvordan dette vil bidra til måloppnåelse for tilskuddsordningen.
Søknaden må inneholde informasjon som viser at tiltaket oppfyller tildelingskriteriene i punkt 5.
Beskrivelsen av tiltaket skal spesifikt inneholde:
- Hvordan tiltaket skal bidra til måloppnåelsen for tilskuddsordningen
- Hvilke mål tiltaket har
- Hvordan søker skal arbeide for å nå tiltakets mål
- Beskrivelse av organisasjonens kompetanse og erfaring på området
- Tiltakets omfang og nedslagsfelt
- Plan for implementering og spredning
- Aktivitetsplan
- Plan for evaluering og rapportering
- Informasjon om eventuelle samarbeidspartnere
- Budsjett
Det er ikke krav om egenfinansiering eller delfinansiering fra andre, men det skal oppgis i søknaden dersom tiltaket har slik finansiering.
Det skal ikke legges ved vedlegg til søknaden som ikke er etterspurt. Vedlegg vil ikke bli vurdert i søknadsbehandlingen.
Ressurser
Gå til forvalters nettsted for å søke på ordningenTilskuddsregelverkTildelinger
Historikk
Mottakere og søkere
Per side:
Relaterte tilskuddsordninger
- Fontenehus og Fontenehus Norge
- Drift av paraplyorganisasjoner innen psykisk helse-, rusmiddel- og voldsfeltet
- Samtale- og mestringstilbud innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet
- Hjelpetelefon- og chattilbud innen psykisk helse-, rus- og voldsfeltet
- Fremme av erfaringskompetanse i tjenestene innen psykisk helse-, rusmiddel- og voldsfeltet